Uncategorized

10 τρόποι για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού μας.

10-τροποι

1. Θερμοπρόσοψη | θερμομόνωση

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κτηρίων στην Ελλάδα, ειδικά κτήρια κατασκευασμένα προ του 1980, δεν διαθέτουν μόνωση. Αυτό μας δίνει ένα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και αναβάθμισης του κτηρίου μας. Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων με θερμοκέλυφος είναι ίσως το Νο1 αποδοτικό μέτρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Επίσης σημαντική βελτίωση θα δείτε και με τη θερμομόνωση του δώματος.

2. Αλλαγή κουφωμάτων.

Τα κουφώματα της νέας γενιάς πέραν του ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια , ηχομόνωση, αντοχή και ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες , επιπλέον έχουν την ικανότητα υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία μπορεί να φτάσει έως και 65%, αναλογιζόμενοι δε ότι το 35% των ενεργειακών απωλειών προέρχεται από τα παλιά κουφώματα . Η αντικατάστασή τους είναι μια πολύ γρήγορη και καθαρή διαδικασία.

3. Αεροστεγάνωση ανοιγμάτων.

Τα ανοίγματα ενός κτηρίου, είναι ένα από τα πιο ευπαθή σημεία του. Είναι τα σημεία που δημιουργούνται οι θερμογέφυρες , καθώς και οι μεγαλύτερες απώλειες. Σημαντικό είναι η στεγάνωσης αυτών των σημείων.

4 Συντήρηση ή αντικατάσταση συστήματος κεντρικής θέρμανσης.

Ένα κακώς συντηρημένο σύστημα θέρμανσης είναι σίγουρα, ένα κατά πολύ λιγότερο αποδοτικό σύστημα, άρα και κοστοβόρο, αφού θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να φτάσει στα επίπεδα που απαιτούνται κάθε φορά. Έτσι ένα πολύ πιθανό σενάριο επέμβασης θα μπορούσε να είναι η καλή συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος ή αντικατάστασή του. Επίσης σε περιπτώσεις πολυκατοικιών μπορεί εύκολα η κεντρική θέρμανση να βελτιωθεί με νέα συστήματα αυτονομίας που δεν απαιτούν απαραίτητα την αλλαγή λέβητα.

5 Ηλιακοί συλλέκτες για ζεστό νερό.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά , τον ήλιο για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Με την χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα επιτυγχάνουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση ενέργειας. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από την ποιότητα κατασκευής του δοχείου του ηλιακού θερμοσίφωνα και των ηλιακών συλλεκτών.

6 Αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών | Τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής

Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν μονάδες κλιματιστικών με αρκετά μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, η οποία μπορεί να φτάνει και το 50%.

Επίσης η τοποθέτηση ανεμιστήρα οροφής μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος σε σχέση με τα κλιματιστικά έως και 40% το καλοκαίρι, βοηθώντας στη διάχυση του φρέσκου αέρα και 10% το χειμώνα δεδομένου του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην οροφή και ο ανεμιστήρας ο ωθεί προς τα κάτω. οι ανεμιστήρες οροφής καταναλώνουν τόση ενέργεια όσο κι ένας κοινός λαμπτήρας, που ισοδυναμεί με €0,1 ανά ώρα λειτουργίας. Τέλος ο σχεδιασμός των ανεμιστήρων οροφής με φωτισμό ή χωρίς έχω βελτιωθεί και έχουν προσαρμοστεί στο μοντέρνο τρόπο διαβίωσης.

7.Φυσικός αερισμός το βράδυ για το καλοκαίρι.

Ένας από τους βασικούς τρόπους συντήρησης χαμηλότερης θερμοκρασίας κατά την ημέρα είναι ο φυσικός αερισμός κατά τις βραδυνές ώρες καθώς και ο αποκλεισμός του ήλιου στο εσωτερικό του σπιτιού κατά την διάρκεια της ημέρας. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά τη χρήση κλιματικών.

8. Εξωτερικός και εσωτερικός σκιασμός κατά την θερινή περίοδο.

Τέντες, περσίδες (με σωστή φορά στο σωστό προσανατολισμό), πρόβολοι του ίδιου του κτηρίου, εσωτερικά κινητά σκίαστρα, μπατζούρια, μειώνουν τον έντονο ηλιασμό του κτηρίου ειδικά στον προσανατολισμό πλήττεται περισσότερο το κτήριο ( κυρίως νότιος και δυτικός). Καλό θα ήταν οι όποιοι μέθοδοι σκιασμού επιλεχτούν, να είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε κατά την χειμερινή περίοδο, το κτήριο να επωφελείται από την ηλιοφάνεια.

9. Αλλαγή παλιών λαμπτήρων.

Οι λαμπτήρες led έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η οποία μπορεί να φτάνει 50 φορές περισσότερο απο τις κλασσικές λάμπες πυράκτωσης και 5 φορές περισσότερο απο τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος μπορεί να φτάνει και το 90%.

10. Φύτευση

Η φύτευση φυλλοβόλων δένδρων στις κατοικίες με κήπο, ειδικά στον νότιο και δυτικό προσανατολισμό, προσφέρει επαρκεί σκίαση και δροσισμό το καλοκαίρι και πλήρη ηλιασμό τον χειμώνα.