Κάτοψη γραφείων

Ανακαίνιση

Δεδομένου των συνθηκών της οικονομικής ύφεσης, η ανακαίνιση του σπιτιού ή του χώρου εργασίας έχει γίνει η πρώτη επιλογή για πολλούς. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κτηριακό απόθεμα ανεκμετάλλευτο, δεδομένου του ότι τα προηγούμενα χρόνια ο ενδιαφερόμενος στρεφόταν στην επιλογή αγοράς νεόδμητου κτίσματος ή κατασκευή νέου.

Με γνώμονα την οικολογική συνείδηση, αλλά και την οικονομία (χώρου, υλικών και χρημάτων) η ανακαίνιση είναι η καλύτερη λύση για τους εξής λόγους:

-η αγορά ενός διαμερίσματος, κατοικίας,κτλ , είναι σίγουρα πιο οικονομική από την κατασκευή μιας νέας οικοδομής.

-η ανακαίνιση του, ακόμα και στις περιπτώσεις ριζικής επέμβασης είναι οικονομικότερη από την αγορά ή την κατασκευή νέου οικοδομήματος .

- αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος

- ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος (νέας τεχνολογίας κουφώματα, θερμοπρόσοψη,κτλ) άρα και καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης.

-αναβάθμιση αστικού ιστού.

- μέσα στο υπάρχον κέλυφος του κτηρίου μπορούμε να διαμορφώσουμε εκ νέου τον χώρο, βάση των αναγκών που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης.

Σημαντικό ρόλο στη σωστή ανακαίνιση παίζει η ομάδα η οποία θα το αναλάβει. Κάθε ανακαίνιση είναι ξεχωριστή, με ξεχωριστές ανάγκες, πάραυτα η παρουσία και η επίβλεψη από τη σωστή ομάδα μηχανικών , είναι μέγιστη σημασίας. Μέσα από την σωστή μελέτη καθώς και την επίβλεψη των μηχανικών δεν επιτυγχάνεται μόνο η σωστή εργονομία του χώρου, αλλά και η σωστή κατασκευή αυτού. Ως σωστή κατασκευή θα μπορούσαμε να ορίσουμε : το αισθητικό αποτέλεσμα, πρόβλεψη τυχών στατικών προβλημάτων, τεχνικά καταρτισμένες λύσεις στις πιθανές αδυναμίες, σωστή επιλογή υλικών ανάλογα το 'πρόβλημα' ή την εκ νέου κατασκευή, σωστή τοποθέτηση υλικών, προσοχή στη λεπτομέρεια,η οποία δυνάμει θα μπορούσε να αποβεί μοιραία (ειδικά όσον αφορά προβλήματα υγρασίας και στεγάνωσης), επιλογή συνεργείων καταρτισμένων και εκπαιδευμένων στις απαιτήσεις κάθε εργασία, πιστοποίηση αποτελεσμάτων, οικονομική προσφορά βασισμένη στην μελέτη και στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και παρακολούθηση αυτής κατά την κατασκευή.

Τέλος το ποσό στο οποίο μπορεί να ανέλθει κάθε ανακαίνιση είναι σχετικό με τις ανάγκες κάθε χώρου, τον προορισμό αυτού καθώς και την οικονομική ευχέρεια κάθε ενδιαφερόμενου. Σίγουρο όμως είναι πως υπάρχουν λύσεις για κάθε “βαλάντιο”.

exoikonomisi

Διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατοίκων.

1ο βήμα | Προετοιμασία ωφελουμένου

-έλεγχος πιστοληπτικής ικανότητας
-πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση
-καθορισμός εργασιών
-συλλογή δικαιολογητικών
-λήψη προσφορών

2ο βήμα | Διαδικασία ελέγχου και έγκρισης

-κατάθεση αίτησης
-αξιολόγηση/ έγκριση αίτησης

3ο βήμα | Υλοποίηση παρεμβάσεων- Εκταμίευση ενίσχυσης

-δανειακή σύμβαση
-υλοποίηση εργασιών
-ολοκλήρωση έργου
-χορήγηση κινήτρων

10-τροποι

10 τρόποι για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού μας.

1. Θερμοπρόσοψη | θερμομόνωση

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κτηρίων στην Ελλάδα, ειδικά κτήρια κατασκευασμένα προ του 1980, δεν διαθέτουν μόνωση. Αυτό μας δίνει ένα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και αναβάθμισης του κτηρίου μας. Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων με θερμοκέλυφος είναι ίσως το Νο1 αποδοτικό μέτρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Επίσης σημαντική βελτίωση θα δείτε και με τη θερμομόνωση του δώματος.

2. Αλλαγή κουφωμάτων.

Τα κουφώματα της νέας γενιάς πέραν του ότι προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια , ηχομόνωση, αντοχή και ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες , επιπλέον έχουν την ικανότητα υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία μπορεί να φτάσει έως και 65%, αναλογιζόμενοι δε ότι το 35% των ενεργειακών απωλειών προέρχεται από τα παλιά κουφώματα . Η αντικατάστασή τους είναι μια πολύ γρήγορη και καθαρή διαδικασία.

3. Αεροστεγάνωση ανοιγμάτων.

Τα ανοίγματα ενός κτηρίου, είναι ένα από τα πιο ευπαθή σημεία του. Είναι τα σημεία που δημιουργούνται οι θερμογέφυρες , καθώς και οι μεγαλύτερες απώλειες. Σημαντικό είναι η στεγάνωσης αυτών των σημείων.

4 Συντήρηση ή αντικατάσταση συστήματος κεντρικής θέρμανσης.

Ένα κακώς συντηρημένο σύστημα θέρμανσης είναι σίγουρα, ένα κατά πολύ λιγότερο αποδοτικό σύστημα, άρα και κοστοβόρο, αφού θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να φτάσει στα επίπεδα που απαιτούνται κάθε φορά. Έτσι ένα πολύ πιθανό σενάριο επέμβασης θα μπορούσε να είναι η καλή συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος ή αντικατάστασή του. Επίσης σε περιπτώσεις πολυκατοικιών μπορεί εύκολα η κεντρική θέρμανση να βελτιωθεί με νέα συστήματα αυτονομίας που δεν απαιτούν απαραίτητα την αλλαγή λέβητα.

5 Ηλιακοί συλλέκτες για ζεστό νερό.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά , τον ήλιο για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Με την χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα επιτυγχάνουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση ενέργειας. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από την ποιότητα κατασκευής του δοχείου του ηλιακού θερμοσίφωνα και των ηλιακών συλλεκτών.

6 Αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών | Τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής

Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν μονάδες κλιματιστικών με αρκετά μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, η οποία μπορεί να φτάνει και το 50%.

Επίσης η τοποθέτηση ανεμιστήρα οροφής μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος σε σχέση με τα κλιματιστικά έως και 40% το καλοκαίρι, βοηθώντας στη διάχυση του φρέσκου αέρα και 10% το χειμώνα δεδομένου του ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην οροφή και ο ανεμιστήρας ο ωθεί προς τα κάτω. οι ανεμιστήρες οροφής καταναλώνουν τόση ενέργεια όσο κι ένας κοινός λαμπτήρας, που ισοδυναμεί με €0,1 ανά ώρα λειτουργίας. Τέλος ο σχεδιασμός των ανεμιστήρων οροφής με φωτισμό ή χωρίς έχω βελτιωθεί και έχουν προσαρμοστεί στο μοντέρνο τρόπο διαβίωσης.

7.Φυσικός αερισμός το βράδυ για το καλοκαίρι.

Ένας από τους βασικούς τρόπους συντήρησης χαμηλότερης θερμοκρασίας κατά την ημέρα είναι ο φυσικός αερισμός κατά τις βραδυνές ώρες καθώς και ο αποκλεισμός του ήλιου στο εσωτερικό του σπιτιού κατά την διάρκεια της ημέρας. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά τη χρήση κλιματικών.

8. Εξωτερικός και εσωτερικός σκιασμός κατά την θερινή περίοδο.

Τέντες, περσίδες (με σωστή φορά στο σωστό προσανατολισμό), πρόβολοι του ίδιου του κτηρίου, εσωτερικά κινητά σκίαστρα, μπατζούρια, μειώνουν τον έντονο ηλιασμό του κτηρίου ειδικά στον προσανατολισμό πλήττεται περισσότερο το κτήριο ( κυρίως νότιος και δυτικός). Καλό θα ήταν οι όποιοι μέθοδοι σκιασμού επιλεχτούν, να είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε κατά την χειμερινή περίοδο, το κτήριο να επωφελείται από την ηλιοφάνεια.

9. Αλλαγή παλιών λαμπτήρων.

Οι λαμπτήρες led έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η οποία μπορεί να φτάνει 50 φορές περισσότερο απο τις κλασσικές λάμπες πυράκτωσης και 5 φορές περισσότερο απο τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος μπορεί να φτάνει και το 90%.

10. Φύτευση

Η φύτευση φυλλοβόλων δένδρων στις κατοικίες με κήπο, ειδικά στον νότιο και δυτικό προσανατολισμό, προσφέρει επαρκεί σκίαση και δροσισμό το καλοκαίρι και πλήρη ηλιασμό τον χειμώνα.